Guia de compra per internet de sabatilles per córrer (1/3): Introducció i Petjada.

Faré una guia, espero que breu, sobre com comprar i encertar (a priori) amb la compra de sabatilles de córrer.

Ho que hem de saber primer és el tipus de petjada (nivells de pronació), després serà necessari saber el teu pes, el volum de Kms. setmanals o per sortida, el terreny en el que practicareu el 'running' (asfalt, muntanya...) i el ritme (velocitat per Km) que determinaran els models i marques de sabatilles en els que ens podem acollir. Tot això acompanyat amb les eines necessàries per encertar amb la talla sense trepitjar una tenda física.

Molts aneu a comprar sabatilles per córrer dient: "m´he de comprar unes Asics". I mireu les Asics més boniques o més cares i us les compreu, agafant unes que responen a una petjada antagònica a la vostra. Quan compreu sabatilles de córrer heu de comprar models, NO marques.

Anem a com identificar els nostres tipus de PETJADA:




*Les proves i imatges mostrades a continuació donen una aproximació de certesa sobre la vostra petjada, per saber amb total seguretat la vostra petjada tindreu que visitar un podòleg esportiu.

PROVA 1:
Observar calçat comú (que sòl ser neutre, també val altre calçat però sempre que sigui neutre) i veure on pateix el desgast .

En la foto veureu que no fica supinador ni pronador doncs: UnderPronate=Supinar (arcs alts) i Over-Pronate=Pronar o sobre pronar (tenir els peus plans és el límit de la sobre-pronació).

*Les imatges de dalt porten a un nivell una mica exagerat el desgast provocat per el tipus de petjada supinadora i pronadora, un pronador i un supinador moderat tindran desgast a la part central també.(millor mirar l´imatge següent.)
*El desgast està en vermell a les imatges
*La part de final del taló no mostra un desgast diferencial en les tres petjades quan en realitat les té com mostra la següent imatge:


*Aquesta imatge evoluciona d´esquerra a dreta amb aquests tipus de petjades: Peus plans-> Sobre pronador->pronador lleu ->neutral->supinador

PROVA 2:

Aquesta prova tracta de saber el tipus d´arc que teniu, la prova tracta de mullar una mica la sola dels peus que òbviament tindran que estar despullats, i col·locar-los sobre un paper o el que sigui que absorbeixi la humitat i deixi la petjada reflectida deixant figures com aquestes:

En l´imatge ja es veu com el pronador deixa casi una petjada plana, sense arc, que és una petjada pròpia d´un peus plans. El normal òbviament té una petjada més comú. I el supinador té un arc molt elevat.
 
PROVA 3:

Mireu com correu, graveu-vos si voleu, la transició de petjada us dirà el tipus de petjada:



IMATGES COMPLEMENTARIES SOBRE TIPUS DE PETJADA: 


 



Guia de compra per internet de sabatilles per córrer(2/3) : Escollir models
Guia de compra per internet de sabatilles per córrer (3/3): Talla i compra final.